Tratamente parodontale

Noi credem ca o buna fundatie reprezinta cheia catre sanatatea orala optima; aceasta fundatie este reprezentata de catre os si tesuturile care mentin dintii la locul lor. Problemele acestora constituie afectiuni parodontale (parodontoza). Toate tratamentele noastre vor avea in vedere sanatatea tesuturilor dentare si toate problemele identificate vor fi tratate inainte de a realiza alte interventii. Tratamentul va fi individualizat, pentru a se conforma nevoilor tale specifice.

Cine poate opta pentru interventiile chirurgicale la nivelul gingiei?

Iti recomandam sa consulti medicul in cazul in care consideri ca ai una din urmatoarele afectiuni: un “zambet gingival”, retractie gingivala, o delimitare a gingiei inegala, pierderi de tesut gingival sau gingii care dau senzatia de prabusire in urma extractiilor dentare, zone intunecate/negre intre punti, implanturi, coroane ori dinti, sau sensibilitate gingivala. De multe ori, pacientul numeste aceste afectiuni “parodontoza”.

Chirurgia gingivala

Chirurgia gingivala este necesara in paralel cu alta procedura sau poate fi folosita ca atare pentru a corecta o problema sau a imbunatati zambetul pacientului.

Ce reprezinta interventia chirurgicala de la nivelul gingiei?

Stomatologia cosmetica iti poate oferi multe solutii, cum ar fi coroanele si fatetele dentare, pentru a crea un zambet perfect. Aceste solutii sunt parte integranta a unei solutii pe termen lung care poate include interventia chirurgicala la nivelul gingiei. Prin tratamente parodontale se pot corecta multe defecte sau probleme gingivale care va impiedica sa aveti un zambet frumos. Pe masura ce imbatranim, gingiile noastre se pot retrage, lucru care face ca aspectul dintilor sa devina diferit. Acest lucru este pus pe seama varstei, dar se poate datora in egala masura si unei muscaturi gresite. Un medic dentist sau un parodontlog poate corecta acest lucru, reusindu-se obtinerea unui zambet  ”tanar”. Interventia chirurgicala este adesea solutia acestei probleme.

Tratamente parodontale

Tratamente parodontale

Situatii care implica tratamente parodontale (la nivelul gingiei)

Exista doua tipuri de interventii chirurgicale care se efectueaza in mod uzual:

“Zambet gingival” (afisare excesiva a gingiei)

Un “zambet gingival” poate aparea atunci cand dintii au un aspect uzat ca urmare a scrasnitului sau atunci cand exista un maxilar superior cu o lungime mai mare. Acest tip de zambet apare atunci cand dintii par prea mici, iar gingiile prea mari. Folosita pentru a corecta un “zambet gingival” (o parte semnificativa din gingie este expusa atunci cand zambiti), chirurgia la nivel gingival devine o procedura de “alungire” a dintilor. Acestia par mai lungi ca urmare a interventiei, iar portiunea vizibila a gingiei din momentul in care zambesti va fi mai mica.
Interventiile chirurgicale la nivelul gingiei, se pot face pentru a reduce excesul de gingie sau de os.

“Zambet cu aspect alungit” (retractia gingivala)

Pe masura ce gingiile se retrag, dintii vor fi mai descoperiti si vor avea un aspect mai lung decat cel normal. Pe langa faptul ca acest aspect nu este unul tocmai atragator, ar trebui sa te ingrijoreze si sensibilitatea pe care o da o radacina expusa sau chiar pierderea dintilor. Recentele descoperiri in aceasta tehnica, impreuna cu noile materiale au adus o imbunatatire semnificativa in ceea ce priveste confortul, estetica si predictibilitatea tratamentului.
O asemenea retractie gingivala expune radacinile, provocand astfel o sensibilitate crescuta la rece sau cald. Pe masura ce apare aceasta reactie, dintii tai se pot slabi.

Avantajele si dezavantajele acestui tip de tratamente parodontale

Avantaje:
Vindecarea este de obicei rapida, iar zambetul tau frumos si intinerit devine evident inca din primele zile. In foarte multe cazuri, acest tip de interventie imbunatateste sanatatea gingiei. Procedura prin care se corecteaza retractia gingivala iti poate reduce sensibilitatea la rece sau cald, protejandu-ti in acelasi timp radacinile expuse de carii si diminuand contractia gingiei.

Dezavantaje:
Interventia este in fond, una chirurgicala. Pe parcursul operatiei va fi folosita o anestezie locala, iar in cazul in care intreaga cavitate orala este expusa interventiei, se va merge pe varianta unei anestezii generale.

Intrebari frecvente

Costurile variaza in functie de cantitatea de tesut, tipul de tratament parodontal/procedura folosita si ce alte interventii dentare se mai pot face pentru a imbunatati asptectul zambetului tau. In general, in cadrul tratamentului general, medicul dentist mai recomanda si coroanele sau fatetele pentru a corecta aspectul gingiei.
Strategia pe termen lung ar trebui discutata intens cu medicul tau dentist si bine inteleasa, inainte de efectuarea acestui tip de interventie chirurgicala.