aparat dentar adolescenti

Aparat dentar adolescenti

Majoritatea pacientilor incep tratamentul ortodontic intre 9 si 16 ani, dar aceasta depinde de fiecare individ.
Multe probleme ortodontice sunt mostenite. Exemple ale acestora sunt inghesuirea si spatierea dentara, dintii proeminenti (protruzivi), dintii suplimentari (supranumerari) sau dintii lipsa (anodontii), precum si problemele de crestere a maxilarelor.
Alte anomalii dentare (dinti inghesuiti) sunt dobandite dezvoltandu-se in timp. Acestea pot fi cauzate de sugerea degetelor in timpul copilariei, respiratia orala (pe gura), boli dentare, deglutitia incorecta, igiena dentara incorecta, pierderea timpurie sau tarzie a dintilor de lapte, accidente, nutritia deficitara sau problemele medicale.
Uneori, o malocluzie dobandita este complicata prin aparitia altor probleme. Indiferent de cauza, medicul ortodont este capabil sa trateze cu succes cele mai multe afectiuni.

Tratamentul este important deoarece dintii inghesuiti sunt dificil de curatat si pot contribui la formarea cariilor, bolilor parodontale sau pierderea dintilor.

 

 

 

 

Ocluzia (muscatura) incorecta poate cauza abraziunea incorecta a dintilor, dificultate in masticatie sau vorbire, solicitarea excesiva a suportului osos si a tesuturilor gingivale, precum si posibile probleme articulare. Fara tratament, problemele se pot agrava. Tratarea din timp a unor probleme poate fi mai putin costisitoare decat tratamentul dentar necesar tratarii problemelor ce vor aparea in anii urmatori.

Exista si o parte emotionala a unui zambet mai putin atractiv. Atunci cand nu esti increzator in modul in care arati, increderea in sine are de suferit. Adolescentii cu anomalii dento-maxilare netratate pot trai cu constiinta problemelor lor, ascunzindu-si zambetele prin strangerea buzelor sau protejandu-se cu mana.

Intrebari frecvente

Unii pacienti au un disconfort dupa aplicarea aparatului sau dupa sedintele de ajustare. Dintii pot deveni durerosi si sensibili la presiune timp de 3 – 5 zile. Aceasta sensibilitate poate fi eliminata cu ajutorul unui antiimflamator. Pentru cei mai multi dintre pacienti, aceste senzatii sunt extrem de limitate. Medicul ortodont va sfatui pacientul si/sau parintii daca este cazul sa ia un anumit medicament. Dupa cel mult o saptamana, buzele, obrajii si limba se vor obisnui cu suprafata bracket-urilor. Exista modalitati de protectie ce ajuta la indepartarea disconfortului. Odata ce pacientii s-au obisnuit cu aparatul, vor uita chiar ca il poarta.

Bracketurile actuale sunt mai putin vizibile, decat cele folosite in trecut, deoarece sunt mult mai mici ca dimensiune. Acestea pot fi metalice sau la culoarea dintilor, in functie de dorinta pacientului. In unele cazuri, bracketurile pot fi lipite in spatele dintilor (aparat ortodontic lingual). Unele dintre arcurile folosite astazi sunt realizate din materiale utilizate si in industria spatiala, exercitind o presiune constanta, redusa, asupra dintilor, astfel incat procesul de deplasare a dintilor poate fi mai rapid si mai confortabil pentru pacienti. Medicul ortodont te va sfatui asupra tipului de aparat ortodontic care va reusi sa corecteze cel mai bine problema ta.

Da. Pacientii cu aparat dentar trebuie sa fie atenti si sa evite mancarurile dure si lipicioase. Anumite obiceiuri, cum ar fi roaderea pixului, creioanelor sau a unghiilor pot strica aparatul. Afectarea acestuia duce aproape intotdeauna la prelungirea tratamentului si necesita vizite suplimentare la cabinetul medicului ortodont.
O igiena orala corespunzatoare a dintilor si bracketurilor este necesara ca dintii si gingiile sa fie sanatoase in timpul si la terminarea tratamentului. Trebuie  efectuata igienizarea profesionala de cel putin 3 ori pe an pentru a te asigura ca dintii sunt bine intretinuti.
Un motiv puternic pentru a mentine dintii, gingiile si aparatul curate pe timpul tratmentului il constituie faptul ca dintii curati si sanatosi se misca mai repede! Aceasta va scurta timpul de tratament in mod considerabil.

O buna cooperare cu pacientul inseamna ca acesta nu doar urmeaza instructiunile medicului asupra igienei orale, dar este si un partener activ in cadrul tratamentului ortodontic.
Tratamentul ortodontic reusit necesita o cooperare constanta intre medicul ortodont si pacient. Pentru a finaliza cu succes tratamentul, pacientul trebuie sa isi curete cu grija dintii, sa poarte elasticele sau alte dispozitive prescrise de medicul ortodont, sa evite alimentele ce pot deterioara aparatul si sa respecte programarile. Afectarea aparatelor poate lungi timpul de tratament si poate avea un efect nedorit asupra rezultatelor obtinute. Dintii si maxilarele se pot deplasa spre locul dorit doar daca pacientul utilizeaza dispozitivele indicate de medic. Pacientii care se preocupa de tratamentul lor fac ca ei insisi sa arate bine, iar medicul sa obtina rezultate.
Pentru a mentine dintii si gingiile sanatoase, vizitele regulate la medicul de stomatologie generala trebuie sa continue pe tot timpul tratamentului.

Chiar daca fiecare este diferit, in mod obisnuit, pacientii poarta aparatul intre 12 – 24 de luni. Durata tratamentului variaza in functie de multi factori, incluzand severitatea anomaliei tratate, cresterea pacientului, raspunsul osului si gingiei la miscarea dintilor si de cooperarea pacientului. Dupa indepartarea aparatului, pacientii vor purta un retainer, pentru a “mentine” dintii in noua pozitie. Medicul ortodont va decide cat timp trebuie purtat retainerul. Pacientii raman sub supravegherea ortodontului pe timpul perioadei de contentie pentru a se asigura ca dintii raman corect aliniati.

Dupa indepartarea aparatului, dintii isi pot schimba pozitia, daca nu sunt stabilizati. Retainerele sunt realizate pentru a mentine dintii in pozitia corectata, ideala, pana osul si gingiile se adapteaza modificarilor suferite in cadrul tratamentului. Purtarea retainerelor constituie cea mai buna asigurare ca rezultatele tratamentului vor fi pastrate pentru cat mai mult timp. Este normal ca dintii sa sufere modificari odata cu cresterea in varsta.

Studiile au aratat ca asa cum oamenii imbatranesc, asa si dintii pot sa-si modifice pozitia. Acest tipar variabil de modificare graduala a pozitiei, numit modificare de maturizare, incetineste probabil dupa 25 de ani, dar continua in oarecare masura pe tot timpul vietii. Chiar si copii ai caror dinti au erupt in pozitia ideala fara tratament pot dezvolta probleme ortodontice ca si adulti. Cea mai frecventa modificare de maturitate consta in inghesuirea dintilor frontali inferiori (incisivi). Purtarea retainerelor conform indicatiilor ortodontului va stabiliza tratamentul si va preveni cele mai multe modificari de maturizare.

Cercetarile sugereaza faptul ca molarii de minte nu determina neaparat modificarea pozitiei celorlalti dinti. In multe cazuri, extractia molarilor de minte se face din motive de sanatate orala. Medicul ortodont, in colaborare cu medicul stomatolog, poate decide daca molarii de minte trebuie extrasi.

Pe dinti pot aparea pete albe numite “decalcifieri”, in cazul in care igiena dentara este deficitara. Daca placa bacteriana nu este indepartata in mod regulat, poate aparea o boala parodontala. Din acest motiv, medicul ortodont si echipa sa, medicul stomatolog si igienistul subliniaza importanta igienei dentare – pentru buna sanatate a pacientului.

Urmeaza instructiunile ortodontului referitoare la igiena dentara (pastrati dintii si gingiile curate) si poarta dispozitivele recomandate (elastice, headgear, etc.). Cooperarea ta poate grabi tratamentul ortodontic.

Aceasta depinde si de tipul de aparat utilizat pentru tratamentul ortodontic. Multi pacienti poarta aparate cu bracketuri si arcuri argintii, in timp ce altii pot purta bracketuri de culoarea dintelui sau aparate linguale (invizibile). Aparatele sunt mult mai putin vizibile astazi decat atunci cand fiecare dinte era acoperit cu un inel metalic. 

Alege alimente mai moi. Imediat dupa aplicarea aparatului sau dupa aplicare, este posibil sa fie necesar sa mananci alimente care necesita masticatie redusa (supa, macaroane, branza etc.). Taie sau rupe sandwich-urile si pizza in loc sa musti din ele.

Daca se intampla ceva cu aparatul, anunta-ti medicul ortodont astfel incat sa iti faca programare pentru “reparatii”.

Piercing-ul lingual poate contribui la ruperea aparatelor si la afectarea dintilor si gingiilor datorita contactului cu inelul.