proteze dentare
Proteza dentara, totala sau partiala, constituie o solutie pentru inlocuirea mai multor dinti sau chiar a tuturor dintilor. Acesta este, uneori, singurul tratament atunci cand nu exista suficienti dinti pentru a sustine o punte. Chiar daca proteza dentara reprezinta singura solutie, nu este totusi cazul ca dintii sa aiba un aspect artificial! Cu ajutorul unei planificari atente si gandite, chiar si proteza dentara poate avea un aspect natural.

Ce este proteza dentara?

Proteza dentara este un dispozitiv mobilizabil de inlocuire a dintilor lipsa, realizata din rasini acrilice, care poate incorpora chiar ceramica sau metal pentru un suport structural aditional.
Exista doua tipuri de proteze dentare: totala si partiala. Ambele sunt realizate individualizat si necesita o prelucrare extrem de fina. Proteza va oferi un aspect natural si va reface zambetul si functiile aparatului dento-maxilar, mai ales daca intretinerea lor este una corecta. In plus, proteza ajuta la intarirea muschilor ce controleaza expresia fetei, oferind suportul necesar pentru obraji si buze, contribuie la indepartarea dificultatilor de fonatie si de masticatie.

Cine poate opta pentru proteze dentare?

Daca ai pierdut toti dintii, atunci o proteza dentara totala este tratamentul pe care trebuie sa il discuti cu medicul dentist avand specializare drept cosmetica dentara. Daca exista cativa dinti restanti, proteza dentara partiala poate sa te ajute sa obtii un zambet frumos.
Aceasta procedura trebuie discutata cu medicul dentist intrucat exista cativa factori personali si medicali ce trebuie luati in considerare. Poti fi, de fapt, un candidat pentru alte tipuri de proceduri cum ar fi puntile dentare fixe sau implanturile.

Tipuri de proteze dentare

Proteze dentare totale
Acestea inlocuiesc toti dintii, superiori sau inferiori. Confortul depinde de muschi, oase, limba si saliva. Pacientii vor incepe sa poarte proteze abia dupa vindecarea locurilor de extractie.

Proteze dentare partiale
Se realizeaza pentru a corecta problemele dentare atunci cand lipsesc doar cativa dinti. Atasamente metalice ancoreaza protezele de dintii tai naturali. Protezele partiale mentin aliniamentul dintilor, prevenind miscarea dintilor si mobilitatea acestora. Protezele partiale pot preveni pierderea dintilor ca urmare a aparitiei cariilor sau a bolilor gingiei (parodontale).

Supraproteza
Supraprotezarea constituie un tip conventional de proteza, asemanator protezelor totale. Diferenta consta in faptul ca nu toti dintii sunt extrasi si ca se folosesc unul sau mai multi dinti pentru suport. Datorita acestui fapt, supraprotezarea ofera o stabilitate superioara in timpul masticatiei. Supraprotezarea costa mai mult si, in general, necesita mai multe sedinte pentru prepararea dintilor pana la finalizarea intregii proceduri.

Proteza dentara imediata
Protezele imediate se aplica imediat dupa realizarea unor interventii chirurgicale, putand necesita ajustari aditionale dupa finalizarea vindecarii. Poate dura luni intregi pana ce osul si tesuturile se vor stabiliza dupa extractii.

Proteza dentara maxilara (superioara)
Se pare ca protezele superioare sunt mai usor de suportat de catre pacienti. Acestea sunt produse din aceleasi materiale, dar sunt realizate pentru a inlocui doar dintii superiori.

Pro si contra protezelor

Avantaje
Proteza dentara ofera un zambet deosebit, cu aspect natural. Aceasta este realizata din materiale foarte durabile si rezista foarte mult in timp daca ingrijirea lor este corecta. In mod uzual, protezele sunt purtate intre 5 – 10 ani, timp in care pot fi necesare diverse manopere de ajustare. Ele corecteaza si alte probleme, de la fonatie la masticatie, pentru cei mai multi pacienti.

Dezavantaje
Se stie ca este nevoie de o perioada de adaptare cu protezele. Este necesar sa se insuseasca modul de folosire si sa se depaseasca dificultatile initiale la vorbire (daca exista). In mod obisnuit, faza de adaptare dureaza intre 1-2 saptamani, dificultatile fiind doar temporare. Pot aparea unele iritatii orale sau mici leziuni, dar acestea pot fi cauzate de o igiena dentara incorecta si de faptul ca protezele nu au fost indepartate pe timpul noptii.

Tesuturile orale (osul si gingia) se modifica pe parcursul duratei de viata a protezelor tale, astfel incat si daca le vei tine un timp indelungat, ele pot necesita ajustari sau chiar inlocuire. Cu ajutorul unei proteze dentare, o persoana poate obtine doar 15-23% din eficienta masticatorie a unei persoane care isi foloseste dintii naturali. In cazul unei proteze totale superioare (maxilare), cerul gurii (palatul) este acoperit, ceea ce poate duce la o reducere a capacitatii de percepere a gustului alimentelor.

Intrebari frecvente
Este intrucatva obisnuit ca anumiti dinti sa fie extrasi si, uneori, poate fi nevoie de interventii chirurgicale pentru imbunatatirea crestelor osoase care stabilizeaza protezele.
Procedura incepe cu amprentarea arcadelor si cu inregistrarea relatiilor de ocluzie (a “muscaturii”), ceea ce va oferi medicului dentist informatiile necesare realizarii protezei. Sunt necesare sedinte pentru stabilirea culorii dintilor, a formei si a adaptarii protezei. Dupa realizarea protezelor finale, acestea vor fi aplicate si veti primi indicatii privitoare la intretinerea lor.

Costurile variaza in functie de nevoile tale. Medicii clinicii nostri sunt specializati in realizarea acestor tipuri de tratamente, astfel incat aspectul lucrarilor oferite de noi este superior marii majoritati a clinicilor din Romania. Datorita modului de realizare a lucrarilor, acestea sunt mai confortabile pentru pacienti, astfel incat perioada de adaptare este redusa.

Preturile finale variaza in functie de complexitatea tratamentului propus. In urma consultatiei si investigatiilor suplimentare, medicii nostri vor intocmi un plan de tratament amanuntit. Preturile pentru proteze totale se situeaza, de obicei, intre 1.500 – 2.500 lei pentru o proteza dentara totala/arcada (superioara sau inferioara). In cazul protezelor partiale scheletate (cu suport metalic si sisteme speciale), preturile pot fi intre 2.500 – 4.500 lei in functie de materialele folosite si metoda de producere. La aceste preturi se adauga costul unor sisteme speciale sau al lucrarilor efectuate pe dintii de sustinere.

Solicita o consultatie pentru a afla care este cel mai bun plan de tratament pentru tine! Vom fi bucurosi sa iti stam alaturi si sa te ajutam sa alegi varianta cea mai buna.