obturatii dentare fizionomice

Stomatologia moderna ne permite sa obtinem atat rezistenta, cat si o estetica naturala prin realizarea unor obturatii dentare fizionomice. Putem restaura dintii la rezistenta si aspectul lor anterior, cu ajutorul rasinilor compozite si al ceramicii. Obturatiile vechi, negre, din amalgam pot fi inlocuite, iar dintii pot arata ca si “noi”.

Obturatii (“plombe”) pentru carii dentare

Intr-un anumit punct al vietii noastre, majoritatea dintre noi vom avea, probabil, o carie. In cele mai multe cazuri, medicul va indeparta tesutul afectat si va obtura respectiva cavitate. In ultima perioada au fost facute multe descoperiri in acest domeniu, astfel incat, in cazul in care nu ai mai avut o carie de ceva timp, ar trebui sa te documentezi in privinta posibilitatilor pe care le ai la dispozitie. In acest mod vei putea alege cea mai buna varianta.
Ca sa afli mai multe despre obturatiile coronare si procesul prin care dintii tai sunt obturati, alege din variantele din meniul de mai jos.

Tipuri de obturatii dentare fizionomice

Obturatii din rasini compozite

Nu sunt riscuri in ceea ce priveste starea generala de sanatate pentru acest tip de obturatie.

Obturatiile de amalgam

Acest tip de obturatie contine mercur si sunt adesea mentionate ca “obturatii de metal”. Siguranta lor a fost pusa sub semnul intrebarii pentru o lunga perioada de timp din cauza eventualelor absorbtii ale mercurului, substanta care poate fi cauza unor boli ca Alzheimer’s, scleroza sau artrita. Cu toate acestea, investigatiile nu au dovedit ca o asemenea cantitate mica de mercur poate fi daunatoare sanatatii.

Avantajele si dezavantajele obturatiilor fizionomice

Avantaje:

Compozitul se fixeaza bine de structura dentara ramasa integra, prevenind astfel fracturarea sau deteriorarea dintelui. Aspectul final al obturatiilor dentare fizionomice este mult mai bun decat cel al obturatiilor metalice, avand si o culoare care se adapteaza la nuanta dintelui natural. Aceste obturatii sunt adesea folosite pentru a imbunatati aspectul dintilor colorati, ciobiti sau cu o forma necorespunzatoare.

Obturatiile fizionomice rezista in general intre 6 si 12 ani sau chiar mai mult, iar procedura presupune o singura vizita la stomatologul tau. Fata de obturatiile din amalgam, sensibilitatea la rece sau cald este una mult mai scazuta. In plus, dentistul tau nu va trebui sa sacrifice atat de multa substanta din dinte,precum in cazul obturatiilor de amalgam.

Dezavantaje:

Obturatiile fizionomice necesita mai mult timp decat cele din amalgam. Acest lucru se traduce printr-un cost mai ridicat al procedurii.

Intrebari frecvente

Preturile variaza in functie de cabinet, de tipul si intinderea obturatiei, de materialul folosit, dar si de priceperea medicului in realizarea acestui tip de tratament. In clinica noastra, pretul unei obturatii dentare fizionomice se situeaza intre 150 – 300 Lei.

Cei mai multi dintre noi au avut obturatii de amalgam de argint sau din aur. Cele din amalgam se mai numeau si “obturatii cu mercur”, datorita faptului ca amalgamul continea mercur. Obturatiile din metal erau eficiente, insa erau in acelasi timp foarte vizibile si aveau tendinta de a se innegri in timp.
Obturatiile dentare fizionomice din rasini compozite au fost create ca o alternativa la obturatiile traditionale din metal. Obturatiile dentare cu o culoare asemanatoare dintilor sunt cunoscute ca “obturatii din rasini compozite”. Acestea sunt durabile, puternice si au o culoare foarte asemanatoare dintilor.

Dentistul va face o anestezie pentru a “amorti” zona. Ulterior, tesutul cariat va fi indepartat cu ajutorul frezelor sau a laserului. Obturatiile dentare fizionomice compozite vor prelungi viata dintelui natural. In cazul in care caria este in apropierea nervului, atunci va fi folosita o substanta speciala pentru a-l proteja.
Se va utiliza apoi un material special pentru a curata suprafata dintelui preparat si pentru a intari suprafata smaltului expus. Astfel, se obtine o adeziune mai buna. Este aplicat bondingul pentru ca adeziunea compozitului sa fie mai eficienta. Acest strat va fi apoi intarit cu o lampa de fotopolimerizare. Obturatiile din rasini compozite sunt aplicate in straturi fine, fiecare dintre ele fiind fotopolimerizat inainte de aplicarea urmatorului strat.
Odata finalizata obturatia dentara, medicul va folosi o hartie speciala (“hartia de articulatie”) pentru a ajusta inaltimea obturatiei, facand astfel ca muscatura sa ramana corecta. Dintele este apoi finisat si lustruit.

Daca ai o carie, obturatii sparte/fisurate sau obturatii din amalgam, acest tip de obturatie este de adus in discutia cu specialistii nostri. Obturatiile din amalgam pot fi usor indepartate si inlocuite cu unele mai atractive din punct de vedere al culorii. Aceste obturatii vor intari dintele peste nivelul celor din amalgam.
Rasinile compozite pot fi folosite si pentru a imbunatati aspectul dintilor tai. Rasinile compozite vor consolida si imbunatati structura dintelui tau natural, asa cum o face si in obturatiile coronare.