Nu toate aparatele dentare se aplica pe suprafata externa a dintilor. Exista aparate dentare care se aplica pe interiorul dintilor si se numesc “aparate dentare linguale” sau aparate dentare invizibile. De cele mai multe ori, adultii aleg sa nu poarte aparat dentar din cauza faptului ca acesta este vizibil. Intrucat aparatele dentare linguale sunt aplicate pe suprafata interna a dintilor, nu vei stii niciodata daca o persoana poarta aparat dentar sau nu!

Cand se poate folosi un aparat dentar invizibil sau lingual?
Daca dintii tai nu sunt aliniati corespunzator, sunt inghesuiti sau dintii frontali sunt inclinati, astfel incat nu esti multumit de zambetul tau, un aparat dentar invizibil sau lingual poate fi solutia. Metoda consta in aplicarea bracketurilor pe fata interna a dintilor, iar problema poate fi rezolvata in mod progresiv intr-un interval de 12-24 luni, in functie de severitatea anomaliei dento-maxilare care trebuie corectata.

Pretul unui aparat dentar lingual
Pretul unui aparat dentar lingual este mai ridicat decat al unui aparat dentar metalic traditional. Unul dintre factorii cei mai importanti, care influenteaza costul, il reprezinta materialele folosite pentru realizarea aparatului dentar lingual. Bracketurile metalice sunt produse intr-un numar mai mare si, de aceea, sunt mai putin costisitoare pentru medicul ortodont.

Aparatele dentare invizibile, avand un design revolutionar, constituie un exceptional pas inainte, in tratamentul ortodontic, si stau in spatele unora dintre cele mai frumoase zambete pe care le vedeti zilnic, dar pe care nu le-ati remarcat niciodata. Aceste aparate dentare invizibile sunt purtate de catre pacientii de toate varstele, cu stiluri de viata diferite, care – la fel ca si tine – doresc sa aiba un zambet deosebit.

Intrebari frecvente (se adauga buton in partea de sus-dreapta a paginii, pentru cazul in care vrea sa treaca direct la aceasta sectiune)

Avantajele unui aparat dentar lingual
Solutia cea mai buna din punct de vedere estetic si cosmetic pentru un tratament ortodontic de calitate superioara este de a alege un aparat dentar invizibil sau lingual. In locul aplicarii pe suprafata externa a dintilor, aceste bracketuri linguale metalice sunt concepute pentru a se monta pe fata interna a dintilor, astfel incat raman invizibile atunci cand zambesti. Aceasta metoda reprezinta o alternativa cosmetica pentru cei care doresc corectarea dintilor, dar fara riscul ca zambetul sa devina inestetic datorita unor bracketuri metalice. Pentru pacientii care doresc sa opteze pentru acest tip de tratament, Clarodent ofera cateva optiuni: sistemele WIN, Incognito si 2D Lingual.

Pentru a sublinia inca o data beneficiile, avantajul evident consta in faptul ca un aparat dentar lingual este invizibil si nimeni nu va observa ca il porti.

Dezavantajele unui aparat dentar lingual
Nu te astepta ca medicul tau stomatolog sa aiba abilitatile necesare pentru a stii cum sa monteze un astfel de aparat dentar. Este necesar un training specializat pentru a dobandi capacitatea de a trata pacientii care aleg un aparat dentar lingual. Nici macar toti medicii ortodonti nu pot oferi aceasta optiune pentru pacientii lor. Aplicarea unui aparat dentar lingual poate cauza disconfort pacientului si poate fi o adevarata provocare pentru un medic nepregatit sa il monteze.

Bracket-urile care alcatuiesc un aparat dentar lingual sunt mai apropiate unele de altele intrucat diametrul intern al arcadei dentare este mai redus decat cel exterior. Aceasta face ca atat aplicarea aparatului, cat si ajustarile ulterioare sa fie mai dificile. Dupa aplicarea aparatului dentar lingual, limba poate fi mai iritata decat in cazul unui aparat dentar extern. In plus, pentru ca procesul este mai dificil si mai obositor, un medic ortodont solicita un pret semnificativ mai mare decat in cazul unui aparat dentar ceramic sau de safir (care este deja mai costisitor decat un aparat dentar metalic).

Alternativa estetica pentru un aparat dentar invizibil sau lingual
Daca pacientul doreste o optiune mai putin vizibila pentru un aparat dentar si mai putin costisitoare, atunci alegerea unui aparat dentar ceramic sau a unui aparat dentar safir (transparent) ofera o solutie estetica excelenta fata de un aparat dentar metalic si, in plus, este mai usor de aplicat si ajustat decat un aparat dentar lingual.

Este aparatul dentar greu de aplicat?
Iti imaginezi ca pozitionarea bracketurilor in spatele dintilor se face intr-un mod anevoios, caeste o munca inconfortabila. Cu toate aceastea dezvoltarea tehnologiei in ortodontiea facut ca aplicarea aparatului dentar lingual sa reprezinte o procedura simpla. In mod normal, aceasta operatiune se realizeaza in doar 2 vizite la medicul ortodont.

Ce presupune acest proces?
La prima vizita, medicul ortodont iti ia amprenta dintilor utilizand o forma de plastic. Aceasta forma este trimisa ulterior la un laborator ortodontic unde se vor aplica bracketurilein mod personalizat pentru fiecare dinte. Pentru a mentine bracketurile in pozitia corecta, acestea sunt asezate pe un model de lucru, dupa care sunt transferate intr-ogutiera de aplicare din plastic.

A doua vizita presupune aplicarea cimentului pe partea din spate a dintelui. Imagineaza-ti ca gutiera de aplicare a stabilizat ferm bracketurile si, odata ceacestea vor fi cimentate pe pozitie, gutiera din plastic poate fi indepartata. In final, medicul ortodont pozitioneaza arcul in bracketuri, ceea ce duce la aplicarea unei tensiuni blandeasupra dintilor, ceea ce va rotidintii in pozitia corecta.