Aparat dentar lingual

A-i intalni pe cei care porta aparat dentar nu mai este un lucru neobisnuit. Dintii drepti sunt considerati ca fiind atractivi si sanatosi, dar si mai usor de intretinut. Cu toate acestea, aparatele dentare fixe, clasice, nu sunt o optiune pentru toti pacientii. In special adultii se simt nesiguri sau prefera sa nu poarte aparat dentar din motive profesionale.

Bracketurile linguale 2D de la Forestadent sunt o solutie ideala pentru pacientii care isi doresc un aparat dentar lingual „invizibil”.

Aparat dentar lingual 2D – Specificatii:

Foarte confortabil

Bracketurile linguale 2D sunt cele mai plate bracketuri de pe piata, avand o inaltime de numai 1.3 pana la 1.65 mm, in functie de design. Datorita clapetelor integrate, nu sunt necesare alte ligaturi elastice, care ar adauga volum si ar diminua confortul in timpul purtarii. Marginile optim rotunjite asigura faptul ca bracketurile nu sunt inconfortabile si nu irita mucoasa orala. Foarte rapid, dupa aplicarea aparatului, vei putea vorbi fara o diferenta notabila si vei putea manca ca de obicei.

 

Frumusetea vine din interior

Numele implica deja caracteristica speciala a bracketurilor linguali 2D: „lingual” este un termen medical care face referire la limba. Aceste bracketuri plate linguale 2D sunt lipite pe suprafata ascunsa a dintilor. Ele sunt invizibile din partea frontala si te ajuta sa zambesti fara griji, inca de la inceput. Bracketurile linguale 2D ofera cele mai importante avantaje ale un aparat dentar fix: un aparat dentar lingual actioneaza non-stop si nu este necesar sa te motivezi pentru a il purta cu regularitate. Bracketurile linguale 2D actioneaza, de asemenea, aproape de centrul de rezistenta al dintelui si produc miscarea eficienta si rapida a acestuia.

Aparat dentar lingual 2D – Avantaje:
  • Perfect invizibil: bracketurile si arcurile sunt pozitionate in mod invizibil, pe partea din interior a dintilor.
  • Greu de sesizat: fara margini ascutite.
  • Dificultate minima la vorbire sau mancare: in acest moment sunt cele mai plate bracketuri de pe piata.
  • Rezultate vizibile, rapide: datorita transferului optim al fortelor catre dinte.
Intrebari frecvente

Un aparat dentar lingual functioneaza asemanator unui aparat dentar fix extern, aplicat prin metoda traditionala. Intre ele esteo diferenta estetica importanta: nu vei avea un zambet stralucitor de metal!Aparatul dentar lingual “lucreaza” in spatele dintilor.Totul se intampla la fel ca si la celelalte aparate dentare fixe, insaaparatul lingual este ascuns vederii.

Da, este. Aparatul dentar fix extern face exact acelasi lucru. Aceasta nu inseamna, insa, ca u aparat dentar lingual reprezinta un“exercitiu de vanitate”. In special pentru adulti, invizibilitatea aparatului dentar este importanta, atat la serviciu, cat si in alte situatii sociale. Daca interactionezi zi de zi cu numeroase persoane, aparatul dentar asigura te poate ajuta sa iti mentii increderea in tine si sa poti sa te comporta in mod natural. Indiferent daca este vorba despre o prezentare importanta, de un interviu, de o intalnire sau de o conversatie cu cineva pe care tocmai l-ai intalnit.

Nu esti niciodata prea batran ca sa arati bine! Multi oameni isi imagineaza ca daca nu si-au corectat dintii in copilarie, au ratat sansa! Dar nu este adevarat. Aparatul dentar poate face diferenta in cazul pacientilor de toate varstele. Acesta este unul dintre motivele pentru care aparatul dentar lingual are un success atat de mare!Intrucat din ce in ce mai multi adulti doresc un zambet perfect, dar sa isi mentina, in acelasi timp, stilul lor normal de viata. Aparatul dentar lingual ii va ajuta sa faca acest lucru.

Fiecare pacient este diferit si unele proceduri si corectii pot fi mult mai complexe decat la alti pacienti. In unele cazuri, de altfel foarte rare, pacientii au nevoie de extractii dentare pentru ca ceilalti dinti sa creasca natural.

Similar, poate fi necesar ca intr-o anumita etapa, in timpul tratamentului, sa porti un dispozitiv extraoral si/sau elastice, doar pentru a aplica o forta suplimentara si a face dintii sa se deplaseze in directa corecta. Dispozitivul extraoral este necesar sa fie purtat, de obicei, seara sau in timpul noptii, in timp ce elasticele se pozitioneaza in interiorul gurii si trebuie purtate tot timpul. Mediul tau ortodont iti va da mai multe detalii referitoare la fiecare tratament aditional propus.

Odata ce faza activa a tratamentului tau s-a finalizat, vei avea nevoie sa porti un aparat de contentie. Acesta poate fi dat mobilizabil (de tipul unei gutiere transparente) sau poate fi fixat in spatele dintilor frontali (retainer).Perioada pe care poate fi purtat acest retainer variaza de la pacient la pacient.Vei afla aceste informatii de la medicul tau ortodont.

Este important sa discuti cu medicul tau ortodont. Nu toti medicii ortodonti aplica aparat dentar lingual, intrucat tehnica de lucru cu aceste dispozitive este diferita fata de cea folosita pentru aparatele dentare fixe externe.

Este preferabil sa apelezi la un medic specialist ortodont si nu la un medic dentist care ar putea sa ofere un tratament cu bracketuri. Un medic specialist ortodont are specializare exclusiva in ortodontie si poate trata cu succes cazuri pe care un medic dentist nu le poate aborda intrucat gradul de pregatire este diferit.

Atunci cand vrei sa optezi pentru un tratament ortodontic trebuie sa iei in considerare termeni ca accesibilitatea tratamentului, timpul de tratament si costurile.Totodata, trebuie sa te gandesti in ce fel aparatul dentar fix iti va afecta stilul de viata. Gandeste-te la lucrurile pe care le faci zi de zi si daca ar putea fi afectate. Acest aspect te va ajuta sa te decizi asupra tipului de tratament.

Aparatul dentar lingual este aplicat pe partea interioara a dintelui, ceea ce il face putin inconfortabil in primele zile de purtare. Cu aparatul dentar traditional, la care bracketurile sunt atasate pe partea din fata a dintelui, exista sanse mici ca alimentele sa patrunda pe partea internaa dintelui sau ca limba sa se simta inconfortabil. In cazul aparatului dentar lingual vei avea, probabil, nevoie de cateva zile in plus ca sa te simti confortabil.

Ca si in alte arii ale ortodontiei si stomatologiei, se dezvolta noi produse in permanenta. Bracketurile linguale moderne, cu profil redus, sunt un pas inainte in reducerea disconfortului la vorbire si mancare, ceea ce le face mult mai usor de purtat.

Ar trebui sa fii capabil sa mananci normal, dar va trebui sa tii cont de cateva reguli simple. Fara caramele sau guma de mestecat, bineinteles. Fara alimente tari si fara bauturi carbogazoase. Totodata, consumul unor cantitati mari de prea mult suc de fructe poate afecta dintii pe care sunt aplicate bracketurile.
In plus, cel mai bine este ca pe perioada tratamentului sa nuiti rozi unghile si nici capetele de la pixuri.

Daca esti un sportiv de performanta nu inseamna ca nu poti purta aparat dentar! Oricum, atunci cand practici un sport, este recomandat sa porti o gutiera de protectie pentru sportivi. Purtarea unei gutiere ar trebui luata in considerare in aproape orice sport: ciclism, karate, patina, skateboarding, etc.

In cazul in care canti la un instrument muzical de suflat cum ar fi flautul, purtarea unui aparat dentar lingual fix poate ingreuna acest lucru. Cu toate acestea, pe masura ce te obisnuiesti cu braketurile linguale, va fi din ce in ce mai usor.

Uneori, bracketurile linguale pot afecta chiar si vorbirea. Unii oameni dezvolta o vorbire particulara, dar in timp ei se adapteaza. Nu este o problema majora, trebuie doar sa stii ca este necesar sa existe un timp pentru adaptare.
Zambetul frumoseste foarte important intr-o cariera in televiziune. Celebritati si reporteri de stiri au purtat bracketuri linguale, chiar si la emisiuni cu transmisiune in direct. Aceasta arata cat de invizibile sunt, dar si ca adaptarea la bracketurile linguale se produce destul de repede.

Asa cum am mentionat, te poti astepta la faptul ca trebuie sa treaca ceva timp pana te vei adapta cu ele, de obicei intre 1 si 4 saptamani. Nu este nicio graba – multi oameni poarta aparatele dentare 1-3 ani pana la finalizarea tratamentului. In aceste prime 4 saptamani vei simti un usor disconfort. In plus, unele actiuni, cum ar fi masticatia sau deglutitia, pot necesita mai mult timp decat de obicei.

Medicul ortodont iti va recomanda, cel mai probabil, stabilirea unor vizite regulate la igienist. Bracketurile linguale sunt aplicate pe partea din spate a dintelui, ceea ce face ca resturi de mancare sa ramana patrunda in aparat.

Vei invata treptat ce alimente sunt usor de mancat si care sunt mai dificile. Cel mai probabil vei vedea ca e mai bine sa te speli pe dinti dupa fiecare masa si iti va fi mai usor sa faci acest lucru cu o periuta electrica. Clatirea zilnica cu apa de gura bogata in fluor e necesara.Este bine sa faci asa ceva seara, inainte de culcare, pentru a-ti proteja dintii intreaga noapte.

Bineinteles ca bracketurile nu sunt indestructibile. Mai ales daca practici un sport, aparatul dentar poate fi deteriorat si este posibil sa fie nevoie de interventia medicului ortodont pentru a reface aparatul dentar. Aceste lucruri se pot intampla. Cel mai important este sa discuti cu medicul tau ortodont cat mai curand pentru a te asigura ca nu va exista o intrerupere indelungata a tratamentului ortodontic. Programeaza-te cat mai curand pentru rezolvarea problemelor si nu astepta prea mult! Orice intrerupere va reprezenta o prelungire a duratei totale a tratamentului tau ortodontic!